preskoči na sadržaj

Osnovna škola "August Cesarec" Ivankovo

 > Naslovnica

Matematički ožujak

Autor: Kristina Perić, 27. 3. 2024.

14.3. Dan broja , Međunarodni dan matematike i

 Einstein-ov rođendan

14. ožujka, obilježavamo tri važna događaja: Dan broja ∏, Međunarodni dan matematike i Einstein-ov rođendan. Tema koja se prožimala tijekom samog dana ali i čitavog mjeseca ožujka bila je Matematika ujedinjuje.

14. ožujka slavi se diljem svijeta u čast jednoj od najpoznatijih matematičkih konstanti, koja se označava slovom “π” i koja predstavlja omjer opsega kruga i njegova promjera. Pi se prirodno pojavljuje u mnogim matematičkim i znanstvenim kontekstima, poput geometrije, statistike, fizike i inženjerstva. Međutim, on je također prisutan i u svakodnevnom životu, od izračuna kružnog obujma i područja do procjene duljine linije i volumena cilindra.

Datum 14. ožujka izabran je kao Dan broja Pi zbog njegove veze s decimalnim prikazom broja Pi: 3,14. Mnogi ljubitelji matematike širom svijeta slave ovaj dan organizirajući razne aktivnosti poput natjecanja u recitiranju decimala Pi-ja, izrade Pi kolača, izvođenja znanstvenih eksperimenata vezanih uz Pi i još mnogo toga.

Neki poznati matematičari i fizičari  povezani su s danom broja π.

Najpoznatiji među njima je fizičar Albert Einstein rođen 14. ožujka 1879. koji slavi rođendan baš na ∏ dan. Einstein je otkrio niz osnovnih zakona prirode (brzinu svjetlosti kao maksimalnu brzinu, dilataciju vremena i novu interpretaciju dilatacije dužina te ekvivalentnost mase i energije, korpuskularnu prirodu svjetlosti i načelo ekvivalencije, osnovu opće teorije relativnosti). Bio je čovjek širokih shvaćanja, slobodouman, slobodoljubiv i dosljedan pacifist, koji se zalagao za pravdu i mir. Za radove na polju kvantne teorije Einsteinu je 1921. dodijeljena Nobelova nagrada za fiziku.

Imamo još jednog slavljenika. Poljskog matematičar Waclaw Sierpinski također slavi rođendan 14. ožujka. U svojim radovima bavio se teorijom skupova, topologijom, teorijom funkcija realne varijable i dr.

Još jedan poznati fizičar usko je vezan s ∏ danom. Stephen Hawking umro je baš 14. ožujka 2018. Glavni doprinos Stephena Hawkinga znanosti leži u teoriji poznatoj kao "Teorija svega". Bio je prvi znanstvenik koji je pokušao objediniti Einsteinovu teoriju opće relativnosti sa zakonima kvantne fizike. Znamo da zakoni koji upravljaju kozmosom nisu isti kao oni koji su promatrali znanstvenici u beskonačno malom svijetu. Ovaj svijet sakuplja sve male čestice poput elektrona, protona i neutrona. Pomirenje svih malih čestica jedna je od najvećih misterija moderne znanosti.