preskoči na sadržaj

Osnovna škola "August Cesarec" Ivankovo

Login
Pretražite stranicu
Foto - video - Cesarus

  

FOTO        VIDEO

KNJIŽNICA   ŠKOLSKO ZVONO

ŠKOLSKI LIST

Korisni linkovi

 

Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Časopisi

 

 

Korisno

Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Climate Action Project
Autor: Kristina Perić, 8. 11. 2021.

I ove godine učenici naše škole uključili su se u projekt koji se bavi jednim od najvećih izazova današnjeg društva, a to su klimatske promjene. Projekt je besplatan, raspoređen je na šest etapa od kojih svaka traje tjedan dana, a u njemu sudjeluju učenici i učitelji iz cijelog svijeta. U projekt se mogu uključiti djeca i mladi od 4 do 21 godine. Tijekom brojnih aktivnosti učenici uče o uzrocima i učincima klimatskih promjena u svijetu i u svojim regijama. Istražuju i proučavaju zadanu temu te predlažu moguća rješenja. Učenici surađuju s učenicima iz drugih zemalja, dijele svoje radove, komentiraju ih i zajedno poduzimaju određene akcije kako bi osvijestili važnost rješavanja ovog problema u svijetu. Učenici se tako uče kritičkom promišljanju, empatiji, razvijaju svoju kreativnost, pismeno i usmeno izražavanje. Najvažnije je kako uče na nov, drugačiji način, kroz suradnju s učenicima iz cijelog svijeta. Projekt podržavaju brojne poznate osobe, znanstvenici, svjetski čelnici i ministarstva obrazovanja. Projekt podržavaju i vlade nekih država te je medijski popraćen od nekih od najvećih svjetskih nacionalnih televizija.


Učenici osmog c razreda i prošle su godine uspješno sudjelovali u ovom projektu, a uključili su se i ove godine. Prvi tjedan projekta učenici su morali opisati svoju definiciju klimatskih promjena i objasniti što uzrokuje klimatske promjene u njihovoj regiji. Zadatak drugog tjedna bio je istražiti i napisati učinke klimatskih promjena. Treći tjedan učenici su se bavili pitanjem uzroka i posljedica klimatskih promjena na globalnoj razini. Poseban osvrt bio je na istraživanje posljedica na okoliš. Četvrti tjedan učenici su trebali osmisliti i ponuditi rješenja za loše posljedice klimatskih promjena. Nakon toga učenici su dijelili i komentirali objavljene radove.

Posljednji tjedan bio je predviđen za završnu virtualnu konferenciju u kojoj su sudjelovali učitelji iz cijelog svijeta i brojne poznate osobe koje su podržale ovaj projekt. Voditelji su bili organizatori projekta Jennifer Williams i Koen Timmers. Konferencija je održana 4. studenog,  trajala je osam sati, a sastojala se od razgovora sa svjetskim čelnicima, porukama podrške poznatih osoba, iskustvima rada učitelja u projektu, izlaganjem najkreativnijih učeničkih radova i završnom proslavom s objavom 250 izvrsnih škola po sudjelovanju u projektu.  Poruke podrške poslali su Juan Pablo Celis Garcia, Matt Larsen-Daw, princ William, princeza Esmeralda, James Alix Michael i drugi. Filmski glumac Dan Russell objavio je popis nagrađenih 250 škola. Među navedenim je i naša škola.

Projektnim aktivnostima ostvareni su zadani ciljevi. Učenici su učili o novim temama vezanim uz pojam klimatske promjene, proširili su postojeća znanja i stekli nova iskustva u učenju i ponašanju. Ponosni smo što smo bili dio projekta o ovoj važnoj temi za sve nas.

„Ne možemo obnoviti naš odnos s prirodom bez obnove samog čovječanstva.“ (papa Franjo)

Jasenka Tisucki, prof.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju