preskoči na sadržaj

Osnovna škola "August Cesarec" Ivankovo

Login
Pretražite stranicu
Foto - video - Cesarus

  

FOTO        VIDEO

KNJIŽNICA   ŠKOLSKO ZVONO

ŠKOLSKI LIST

Korisni linkovi

 

Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Časopisi

 

 

Korisno

Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Festival prava djece
Autor: Kristina Perić, 30. 11. 2021.

Ove godine održao se trinaesti po redu Festival prava djece. U centru ove manifestacije su djeca i mladi te njihovo stvaralaštvo. Cilj je promicati dječja prava i stvaralačke radove djece i mladih. Festival organizira Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator u  suradnji s Uredom UNICEF-a za Hrvatsku, Uredom pravobraniteljice za djecu i Hrvatskim filmskim savezom. Na mrežnoj stranici https://festivalpravadjece.com/skolski-objektiv/  mogu se pronaći filmovi koje su snimili članovi filmskih družina diljem Hrvatske. Teme filmova govore o toleranciji, vršnjačkom nasilju, prvim simpatijama i sl. Svaku od tema moguće je dalje razraditi u obliku rasprave na nastavi. Tim stručnjaka iz Foruma za slobodu odgoja pripremio je i pripreme koje u tome mogu pomoći nastavnicima.


Učenici 5. b razreda pridružili su se ovoj manifestaciji. Sudjelovali su u različitim aktivnostima. Upoznali su se s filmskim ostvarajima koji nastaju u hrvatskim osnovnim školama, a čiji su autori učenici i njihovi mentori. Pogledali su film Nevidljiva koji je nastao u OŠ K. Š. Đalskoga iz Svetog  Ivana Zeline.

Učenici su iznosili svoj dojam o filmu te kako su doživjeli glavnu protagonisticu. Učenicima je naglašeno da se svatko od nas ponekad osjeća nevidljivo, kao da ne postoji za druge.  Prepoznali su i izrazili vlastiti osjećaj usamljenosti. Prisjetili su se primjera kada su primijetili da se drugi osjećaju usamljeno i kako su im nastojali pružili podršku. Odrađujući zadatke timski su surađivali.

U skupinama su osmišljavali i navodili primjere kako se mogu osjećati manje usamljeno ili izdvojeno i kako se drugi mogu osjećati bolje. Osvještavali su svoje emocije i promišljali o njima.

Naučili su zašto je važno očuvati dobro mentalno zdravlje i kako se brinuti o njemu. Izradili su listu prijedloga što mogu učiniti kako bi se osjećali bolje te kako mogu pomoći drugima da se osjećaju prihvaćeno.

Tema je otvorila ideje za nove rasprave i zadatke pa ćemo joj se sigurno još posvetiti.

                                                                                      Jasenka Tisucki, prof.Priloženi dokumenti:
Lista_ideja.pdf (1.09 MB)
Potvrda_o_sudjelovanju_(19)_(1).pdf (188.39 KB)


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju