preskoči na sadržaj

Osnovna škola "August Cesarec" Ivankovo

 > Naslovnica

Što su kromosomi?

Autor: Kristina Perić, 25. 3. 2024.

Kromosom su nitaste tvorevine građene od deoksiribonukleinske kiseline, bjelančevina, kromosomske ribonukleinske kiseline i malih količina lipida, nositelji su gena, vidljivi su samo u stanicama pri diobi.

Sastoji se od dviju kromatida spojenih centromerom. Kromosomi se nalaze u staničnoj jezgri biljaka i životinja (eukariota), te u stanicama bakterija i virusa (prokariota). Njihov broj, oblik i veličina (kariotip) svojstveni su pojedinim vrstama. T

jelesne stanice viših eukariota sadržavaju dva primjerka istoga kromosoma (homologni kromosomi), svaki naslijeđen od jednoga roditelja (diploidan broj). Spolne stanice (gamete), sadržavaju po jedan primjerak kromosoma (haploidan broj). 

VEZA KROMOSOMA I OBILJEŽAVANJA  21. 3?

21. ožujka (21. 3.) simbolizira jedinstvenost trisomije, tri kromosoma u 21. paru, koji uzrokuju Downov sindrom.

Down Syndrome International službeno je odredio 21. ožujka kao Svjetski dan osoba s Downovim sindromom. Taj je datum izabran kako bi označio jedinstvenost Downova sindroma u trisomiji 21. kromosoma.

Sindrom je naziv za skup zajedničkih znakova i svojstava, a ime Down potječe od imena engleskog liječnika Johna Langdona Downa, koji je 1866. prvi opisao sindrom, gotovo 100 godina prije nego što je otkriven uzrok.

Uzrok Downova sindroma otkrio je 1959. godine francuski genetičar Jerome Lejeune. Na 21. paru kromosoma otkrio je kromosom viška: umjesto dva, tu su bila tri kromosoma, a u cijeloj ih je stanici, umjesto 46, bilo ukupno 47.

Prosječno se jedno od 650 novorođene djece rađa s Downovim sindromom.

Simbol sindroma Downa su šarene čarape. Nošenjem šarenih čarapa pokazuje se podrška borbi osoba s Downovim sindromom kako bi se što bolje integrirali u društvo.

Iz mnogih dokumentarnih filmova saznajemo da osobe s Downovim sindromom mogu samostalno spariti čarape, međutim simbol  čarapa predstavlja izgled kromosoma, a ne sposobnost sparivanja čarapa.

Osobe s Downovim sindromom poznate su kao izrazito tople, dobrodušne, vedre i vesele pa ih se naziva i Djeca sunca.

I ove školske godine kroz nastavu biologije nastavnica Anica Đukić i sate razrednice Ivana Kozić i Dijana Penava razgovarale su s učenicima na temu šarenih čarapa. Učenici tijekom nastave biologije upoznaju se s pojmovima kao što su nositelji nasljednih osobina, vrstama mutacije i modifikacije s naglaskom na Downov sindrom. Povodom svega navedenog učenici su stavili različite čarape.

S ciljem prihvaćanja različitosti potrebno je s učenicima obilježavati dane poput ovih kako bi bolje razumjeli značenje određenih pojmova, ali i osobnost osoba s određenim poteškoćama.

Istaknimo povodom obilježavanja 21. 3. ono najvažnije „RAZLIČITI, ALI JEDNAKO VRIJEDNI!!“ 

 

Autori: Dijana Penava, prof. biologije i kemije

            Ivana Kozić, prof. pov. i eng. j. i književnosti
Pretražite stranicu
Foto - video - Cesarus

  

FOTO        VIDEO

 ŠKOLSKO ZVONO

ŠKOLSKI LIST

Korisni linkovi

 

Korisni linkoviKalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

Arhiva dokumenata
Časopisi
CMS za škole logo
Osnovna škola "August Cesarec" Ivankovo / Trg Bana Jelačića 15, HR-32281 Ivankovo / os-acesarec-ivankovo.skole.hr / ured@os-acesarec-ivankovo.skole.hr
preskoči na navigaciju