preskoči na sadržaj

Osnovna škola "August Cesarec" Ivankovo

Školski list Cesarus

    

Klikom na sličicu možete preuzeti list u cijelosti.

Cesarus, list naše škole, pokrenut je školske  2009./2010. godine, a na inicijativu nekolicine učitelja. Ideja o pokretanju školskog lista odmah je  prihvaćena od strane svih učitelja i učenika.

Svi smo se složili da naša škola svojom veličinom te raznovrsnim sadržajima i događanjima tijekom školske godine zaslužuje školski list. Obzirom da je inicijativa naišla na odobravanje i potporu ravnatelja Željka Puljića, pristupilo se stvaranju prvoga broja. List je ime dobio po književniku Augustu Cesarcu čije ime nosi naša škola. Uređivanje prvoga broja pripalo je učiteljici hrvatskog jezika Mariji Jurić u čemu su joj pomagali svi učitelji, a osobito učiteljica likovne kulture Nada Vukasović i Dubravka Čović, učiteljica hrvatskog jezika. Prvi broj nastao je spontano, suradnjom većine učitelja i velikog broja učenika. Cesarus bilježi sva školska zbivanja, naše uspjehe i rezultate, a koristimo i svaku prigodu za razgovor s različitim osobama čija razmišljanja smatramo vrijednim zabilježiti i podijeliti s našim čitateljima. Kako je list nastajao spontano, tako je i oko lista izrasla novinarska skupina koju vodi učiteljica Marija Jurić.

Novinarska skupina okuplja dvadesetak učenika koji marljivo obavljaju novinarske zadatke. Osim bilježenja različitih događanja, pred njima su često različiti izazovi poput intervjuiranja poznatih osoba što ponekad zna biti problem ako nema dovoljno vremena za pravu pripremu.

  

U takvim su situacijama od osobite važnosti snalažljivost i brzina, kvalitete koje naši novinari imaju i svojim radom usavršavaju. Na sastancima novinarske skupine družimo se, razmjenjujemo ideje, smišljamo teme za tekući broj. O idejama ponekad moramo dugo razmišljati, ali najčešće, dovoljna je jedna riječ i krene lavina. Moto naše skupine glasi: „Dobar novinar uvijek ima pri ruci papir i olovku, a po mogućnosti i fotoapart.“ U novinarskoj skupini učenici su od 5.- 8. razreda i ima među njima onih čije  bi ime  zaista jednoga dana moglo biti u nekim novinama ili na televiziji. Nadamo se da će  prvi koraci koje započinju u našem listu, biti pravi poticaj da se netko od njih jednoga dana pronađe u novinarskim vodama. Osim novinara, u stvaranju školskog lista sudjeluje većina učitelja i veliki broj učenika čiji radovi uvijek pronađu mjesto u rubrikama Cesarusa. Stalni i pouzdani suradnici lista su i školska pedagoginja Snježana Ljubičić i knjižničarka Kristina Perić koje svojim stručnim tekstovima obogaćuju sadržaj našega lista.

Cesarus je, možemo reći, još uvijek u povojima. Učimo se tajnama zanata i u tome smo ustrajni. Nadamo se da će naš list svake godine biti sve bolji, te da će se i u budućnosti pronaći sredstava za financiranje njegova tiskanja i opstanka.

 

                                                                                     Marija Jurić, prof.

 

Drugi broj Cesarusa

 

Pretražite stranicu


Napredno pretraživanje
Traži
Foto - video - Cesarus

  

FOTO        VIDEO

 ŠKOLSKO ZVONO

ŠKOLSKI LIST

Korisni linkovi

 

Korisni linkoviKalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

Arhiva dokumenata
Časopisi
CMS za škole logo
Osnovna škola "August Cesarec" Ivankovo / Trg Bana Jelačića 15, HR-32281 Ivankovo / os-acesarec-ivankovo.skole.hr / ured@os-acesarec-ivankovo.skole.hr
preskoči na navigaciju